Google Ads Reklamlarında Maliyetleri Düşürme ve Verimi Arttırma Taktikleri
Google Ads maliyetlerini düşürmek ve verimi arttırmak için birden fazla şeyi uygulamanız gerekiyor. Bu sayfada yazılanların tamamı reklam maliyetleri düşürmek ile alakalı olmayıp bir kısmı reklamlarınızın verimlerini arttırmaya yönelik ipuçlarını da içermektedir.
1) Doğru Bütçeyi Kullanmak
Google Ads ile herkes istediği bütçe ile reklam çıkabilir bu konuda herhangi bir alt ya da üst sınır bulunmamaktadır. Fakat doğru (yeterli) reklam bütçesi ile reklam verilmediğinde reklamlardan alacağınız verim düşecektir. Örneğin eklediğiniz anahtar kelimelerin arama hacmine bağlı olarak 100 TL reklam bütçesi ayırmanız gerektiği halde 50 TL ayırıyorsanız reklamlarınızın gösterimi %50 düşecektir. Yani her 2 aramadan 1 tanesinde reklamlarınız gösterilecektir. Reklamlarınızın gösterilmediği zamanlarda gerçekten potansiyel müşterileri kaçırma ihtimaliniz de bu durumda artacaktır. O yüzden doğru (yeterli) bütçeyi ayırmanız çok önemlidir.
Bütçenizi belirlemek için Google Ads panelinde Araçlar > Planlama > Anahtar kelime planlayıcıyı kullanabilirsiniz. Bu araç sayesinde anahtar kelimelerin aylık arama hacimlerine ve TBM (tıklama başı maliyet)lere bakarak bütçenizi belirleyebilirsiniz. Hesaplama yaparken aylık arama hacminin %10'u tıklayacağını varsayabilirsiniz. Ayrıca belirtilen TBM'ler geçmiş ayların ortalaması olduğu için reklam rekabetine bağlı olarak TBM'ler artabilir. O yüzden min. %30 daha fazla harcayacakmış gibi hesaplamanızda yarar var.
Örneğin bir kelimenin aylık arama hacmi 1000 gösterim çıktı ve en düşük TBM olarak 0,65 TL gösteriyor. (Aylık arama hacmi x 0,1) x ( En düşük TBM x 1,30) hesaplaması ile ilgili kelime için ayırmanız gereken aylık bütçeyi çıkarabilirsiniz. Burada yer alan formül kendi deneyimlerimizle elde ettiğimiz değerler olup reklam rekabetine ve tıklama oranına göre değişiklik gösterebilir.
2) Dönüşümleri Saymak
Dönüşüm izleme başarılı bir dijital pazarlama için kritik öneme sahiptir. Dönüşüm takibi yapılmayan bir kampanyanın verimini ölçüp analiz etmek oldukça zordur. Sadece tıklamalara bakmak, telefonunuzun çalma sayısına ya da satış adetlerine bakmak yeterli değildir. O yüzden dönüşümleri mutlaka! saymalısınız. Dönüşümleri saymak için, dönüşüm olarak hangi işlemin yapılması gerektiğini belirlemeli (satın alma, telefon etme, form doldurma, sayfa görüntüleme vb.) sonrasında ilgili kodları sitenize eklemelisiniz. Dönüşümleri doğru şekilde saymaya başladıktan sonra, hangi kelimelerden dönüşüm elde ettiğinizi, hangi kelimelerin verimli ya da verimsiz olduğunu çok daha kolay öğrenebilirsiniz. Hatta hangi günler ve hangi saatlerde dönüşümlerin daha fazla olduğunu, hangi cihaz türlerinden, hangi yerlerden daha fazla dönüşüm elde ettiğinizi öğrenerek kampanyanızı buna göre şekillendirebilirsiniz. Dönüşüm takibi ile sadece kaç dönüşüm elde ettiğinizi değil, dönüşüm oranı, dönüşüm maliyeti gibi bilgileri de elde edersiniz. Bu sayede dönüşüm maliyeti yüksek olup kar getirmeyen kelime ya da ürünleri tespit edebilirsiniz. Verimli olmayan kelime ya da ürünlerde tekliflerinizi düşürebilir, hatta hariç tutarak kampanya bütçenizi daha verimli kullanabilirsiniz.
3) En Alakalı Kelimeleri ve Doğru Kelime Eşleme Türünü Seçin
Kampanyalarınızı oluştururken olabildiğince çok kelimede reklam çıkmak yerine işinizle en alakalı kelimelerde reklam çıkmalısınız. Doğru kelimeleri bulmak için Google Ads panelinde Araçlar > Planlama > Anahtar kelime planlayıcıyı kullanabileceğiniz gibi birçok ücretsiz kelime planlayıcı (Örn: keywordshitter.com) aracından da faydalanabilirsiniz. Özellikle Google Ads panelinde yer alan Anahtar kelime planlayıcı ile geçmiş aylara ait gösterim oranlarına bakabilir, ilgili anahtar kelimelerin TBM (tıklama başı maliyet) lerini ve reklam rekabetlerini görebilirsiniz. İşinizle alakalı ana kelimelerin arama hacimleri, reklam rekabetleri ve tıklama başı maliyetleri yüksek olabilir. Kısıtlı bir bütçeniz varsa reklam rekabeti ve tıklama başı maliyeti daha düşük kelimeleri seçebilirsiniz. Bu kelimeleri seçerken Anahtar kelime planlayıcıda belirtilen TBM'lerin +%30'unu harcamayı göze almalısınız. Kelimeleri eklerken her kelimeye manuel TBM ile teklif vermeniz maliyetlerinizi düşürmenize yarar getirebilir.
Bunun dışında doğru kelime eşleme türünü seçmenizde maliyetlerini önemli ölçüde etkiler. Örneğin geniş eşlemede maliyetler daha düşük olabilir fakat bu durumda alakasız tıklama alma ihtimalinizde yükselecektir. Tam eşleme yazdığınız anahtar kelimenin olduğu gibi yazılması gerektiği için alakasız tıklama alma olasılığınız oldukça düşüktür. Fakat tam eşlemede de ilgili anahtar kelimelerin farklı versiyonları ile aramalar yapıldığında ilgili trafiği kaçırma ihtimaliniz olacağı için kelimelerin farklı versiyonlarını da eklemiz gerekir. Sıralı eşleme genel olarak başlangıç ve orta seviye bilgisi olan kullanıcılar için daha yararlı olabilir. Anahtar kelime eşleme türleri hakkında daha fazla bilgiye https://support.google.com/google-ads/answer/7478529?hl=tr adresinden ulaşabilirsiniz.
4) Negatif Kelimeleri Belirlemek
Anahtar kelimelerinizi eklediğiniz ve tam eşleme seçmemişseniz (Burada anahtar kelimelerinizi tam eşleme seçmenizi tavsiye ediyoruz şeklinde bir anlaşılma olmaması için 3. maddede son paragrafta yer alan kelime eşleme türleri hakkında yazıyı tekrar okuyunuz) yazdığınız anahtar kelimelerle alakalı farklı arama terimlerinde reklamınız gösterim alabilir. Olabildiğince çok alakalı kelimede reklam gösterimi alabilmek için negatif kelime listenizi iyi ayarlamalı ve düzenli olarak arama terimlerini takip ederek, alakasız arama terimlerini negatif olarak eklemelisiniz. Anahtar kelimelerinizi Anahtar kelime planlayıcı ile seçerken negatif olarak eklemeniz gereken kelimeleri de bulabilirsiniz. Bu konuda Google dışında farklı kelime planlayıcılardan (Örn: keywordshitter.com) yararlanabilirsiniz.
5) Kalite Puanlarını Arttırmak
Google Ads maliyetlerini düşürmek için kalite puanlarını arttırmalısınız şeklinde birçok yerde bu bilgiyi görmüşsünüzdür. Öncelikle kalite puanı nedir ve neden önemlidir? bunu açıklayalım. Kalite puanı; reklamlar, anahtar kelimeler ve açılış sayfalarınızın kalitesine ilişkin Google Ads sistemin anahtar kelimelere ayrı ayrı verdiği bir puan sistemidir. Her zaman 1.sırada olan bir reklam en fazla TBM (tıklama başı maliyet)i veriyor anlamına gelmiyor. Yüksek kalite puanına sahip reklamlar, maliyetlerin düşmesini ve daha iyi reklam sıralaması elde etmenizi sağlar. Bu sayede daha üst sıralar için daha az ödeme yapabilirsiniz.
Kalite puanları nasıl hesaplanıyor?
a- Reklam Alaka Düzeyi: Anahtar kelimenizin reklam metinlerinizde ki yazılarla ne kadar iyi bir eşleşme gösterdiğine göre puanlanır. Reklam alaka düzeyini arttırmak için benzer anahtar kelimeleri farklı reklam gruplarında toplayarak ve ilgili anahtar kelimeleri içeren reklam metinleri oluşturmanızı tavsiye ederiz.
b- Açılış Sayfası Deneyimi: Reklam metinleriniz ve anahtar kelimeleriniz, web sitenizdeki, özellikle de reklamın açılış sayfasındaki içerikle ne kadar alakalı olduğuna bağlı olarak puanlanır. Açılış sayfası deneyimini arttırmak için reklamlarınıza tıklandığında açılan sayfada ilgili anahtar kelimelerle alakalı olabildiğinde fazla içeriğe yer verin. Tüm reklamları direk ana sayfaya yönlendirmek yerine her reklam grubuna özel anahtar kelimelerle alakalı alt sayfalara yönlendirmenizi tavsiye ederiz. Bunun dışında sayfa açılış hızınız düşükse bunu da arttırmalısınız.
c-Beklenen Tıklama Oranı: Reklamlarınızın tıklama oranına göre hesaplanır. Reklamlarınız yayınlandığı halde yeteri kadar tıklama almıyorsa ilgili kalite puanı zamanla düşecektir. Beklenen tıklama oranını arttırmak için reklam metinlerinizi olabildiğince alakalı ve dikkat çekici şekilde yazmalısınız. Bunun dışında reklam sıralamanız düşükse arttırmanızı tavsiye ederiz. Özellikle mobil cihazlarda ilk 2 sırada ki reklamlara tıklama oranı oldukça yüksektir. Reklam sıralamanız aşağılara düştükçe tıklama oranı dolayısıyla beklenen tıklama oranı da düşecektir. Birçok reklam veren, Google arama bölümüne girip reklam verdiği kelimeleri aratarak reklamlarına bakıyor ve maliyet oluşturmaması için reklamlarına tıklamıyor. Bu işlemi ne kadar çok yapıyorsanız beklenen tıklama oranlarınız da o hızla düşecektir. Reklamlarınıza her zaman Google Ads panelinde Araçlar > Planlama > Reklam ön izleme ve teşhisi üzerinden bakmanızı tavsiye ederiz.
6) Kullanıcı Dostu Bir Web Sitesi ve Doğru İçerik
Reklamlarınızı her şeyi ile dört dörtlük kurmak ve yönetmek tek başına yeterli olmuyor maalesef. Reklamlar işin %40'ını oluşturuyor. Geri kalan kısım web siteniz, içeriğiniz, kurumsal yapınız, insanlara verdiğiniz güven, fiyat politikanız vb. unsurlardır. O yüzden;
* Web siteniz hızlı açılmalı,
* Web siteniz mobil cihazlara uygun olmalı,
* Web sitesi içeriğiniz sade ve anlaşılır olmalı,
* Yazılarınız ve görseller net bir şekilde gözükmeli,
* Kullanıcı aradığı bilgiyi kolayca bulmalı,
* İletişim bilgileriniz kolayca bulunabilmeli,
* Kullanıcıyı sıkacak popup gibi açılır sayfaları kullanmamalı,
* Reklamlarınızı direk ana sayfaya yönlendirmek yerine, kullanıcıların aradığı kelimelerle alakalı alt sayfalara yönlendirmelisiniz.
Google reklamlarınızın verimini arttırmak ve uzman ekibimiz tarafından reklam hesabınızın yönetimi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Geri dön